Hétfő
Kedd
Szerda

Csütörtöki Csoport

Katolikus Ifjúsági Közösség

Péntek
Szombat
Vasárnap

A kiscsoportok jelene és jövője

Elekes Dávid

Csütörtöki levél

A szeptember 29-i csütörtöki alkalom témája: együttgondolkodás a kiscsoportok jelenjéről, jövőjéről és céliránya: gondolatokból cselekedet fakadjon.

Próbáltunk arra ránézni egyénileg és közösen is az Úr segítségével, hogymilyen vágyak, elképzelések vannak bennünk a kiscsoport és a CsüCsop felé. Volt lehetőség ez idő alatt többszöri elcsendesedésre és közös megosztásra is.

Püspök atya felhívta a figyelmünket, hogy akkor vagyunk egész keresztények, ha Jézus elé jövünk, Vele vagyunk és megyünk, segítünk, nyitunk embertársaink felé. Ha az egyik hiányzik, akkor fél keresztények vagyunk. Azaz röviden: „Jöjjetek és Menjetek

 

Alkalom kérdései

  1. Mit jelent, jelképez számodra a kiscsoport neve?

Segítség fül: Rajzolj le egy képet, szimbólumot, ami eszedbe jut erről. Szavak, szentírási idézet

  1. Mit/miket kaptál a kiscsoportod által az elmúlt évben?

Segítség fül: Közös nyaralás, másfélórázás, lelki nap, új élmények

  1. Mi az, amit nehézségként élsz meg a kiscsoportban? Mi az, amit másképp csinálnál, hogyan?

Segítség fül: Több kiscsoportos programnak örülnék

  1. Mit tudok tenni, adni a kiscsoportomért?

Segítség fül: Csütörtöki jelenlét (pl. havi 3-szor jelen vagyok), kiscsoportos alkalom szervezése, szüli-/névnapok számontartása

  1. Mit kell elengednem?

Segítség fül: Feladatok elengedése, kevesebb/több megosztás kiscsoportos beszélgetések alatt

  1. Milyen feladatokban vennél részt szívesen, mire vágysz?
  2. Tervezd meg a 2016/17-es kiscsoportos tanévet!

 


 

Kiscsoportok gondolatai, megosztásai a csütörtöki alkalomról

1-es kiscsoport: Szent Család

 1

„A Szent Család kiscsoportnév számomra az összetartozást jelképezi, azt, hogy számíthatunk egymásra.”

 

2-es kiscsoport: Föld Sója

 2

„Számunkra sokat adott ez a rendhagyó alkalom, közös gondolkodás a kiscsoportról, a közösség alapvető értékeiről.

A kiscsoportunk neve a Föld sója, mely egy igen fontos jelkép, magába foglalja keresztény hivatásunkat: Sónak lenni, megízesíteni környezetünket az Isten és a szeretet ízével, az igazi életvidámság aromájával! Ezt szeretnénk megvalósítani a közösségben és kiscsoportunkban az Úrra figyelve, odafigyelve egymásra.”

 

3-as kiscsoport: Szentháromság

3

„Bennünk megfogalmazódott az este során, hogy legyen szívügyünk a kiscsoportos programok megvalósulása, ami az utóbbi időben valahogy nem akart összejönni. Pedig a legutóbbi megvalósult közös programok jó élményként, szép emlékként maradtak meg bennünk. Valamint, a jövőben valamilyen formában szeretnénk imádkozni a kiscsoportunkért.”

 

 5-ös kiscsoport: Isten Népe

5

„A kiscsoportos beszélgetés alkalmával a kapott lapon szereplő instrukciók szerint sort kerítettünk arra, hogy mindenki elmondja milyen programok hiányoznak a kiscsoport életéből. Arra jutottunk, hogy lelki programból van a legkevesebb, ezen szeretnénk változtatni, így elhatároztuk, hogy a közös programjaink listáját kibővítjük szentségimádással.”

 

6-os kiscsoport: Kánaán

6

„Arról beszélgettünk, hogy hogyan tudnánk még gördülékenyebben ellátni kötelességeinket a nagy csücsop felé. Egy korábbi ötletünk ismét megerősítésre került, miszerint minden ilyen feladatnak lesz egy gazdája a kiscsoportban. Reményeink szerint ez segít még jobban mangunkénak érezni ezeket, mivel idővel mindenki megtapasztalhatja a szervezés oldalát is egy-egy programnak. Közös időtöltésként felmerült a havi egyszeri közös mise, a keltetős szolgálat vállalása, valamint egyéb külön programok. Újra terítékre került a mostanában elhanyagolt másfélórázás, hogy egyénileg is minél jobban megismerhessük a másikat.”

 

7-es kiscsoport: Hét Szentség

7

„A kiscsoporttól nagyon sok élményt kaptunk a közös programok (kirándulások, játék, sport, lelki programok) és a mély beszélgetések által. Nagyon sok barátság alakult ki az évek alatt, illetve önmagunk megismerésében, talentumaink felismerésében nagyon sokat segített a csücsopos létünk. Az idő előrehaladtával egyre többen a dolgozók táborát szaporítjuk, ezzel együtt egyre több elfoglaltsága van mindenkinek és emiatt nehéz összeegyeztetni a közös programokat. A mostani alkalommal viszont még inkább megerősödött bennünk a gondolat, hogy fontos az együtt töltött idő, mivel attól leszünk igazi közösség. A jövőben is ezért törekedni fogunk az együtt töltött időt megteremteni.”

 

9-es kiscsoport: Agapé

9

„A kilences kiscsoport a jövőben több közös programra, rendszeresebb kiscsoptalálkozókra vágyik, még a kisrepülőzés ismétlése is felmerült. Terveztük egy kirándulós-Szentmisén részt vevős-játszós kiscsopnapot, melyet jó kirándulóidőben kívánunk megvalósítani.”

 

12-es kiscsoport: Egy Lélek

12

„ Egy Lélek kiscsoport – egy körrel tudnánk jól szimbolizálni: egyszerűség, teljesség, egység, kiteljesedett tudat. ApCsel 2,42-47: “…egy szívvel- lélekkel mindennap állhatatosan megjelentek a templomban…” Kiscsoport számunkra az őszinte megosztások, a bizalom közege.”

 

14-es kiscsoport: Hét Sovány Tehén

14

„A kiscsoportunktól szép élményeket, emlékeket kaptunk. A kiscsoportunk működését minél több alkalmon való részvétellel tudnánk a legjobban javítani. Megbeszéltük, hogy kiscsoportos karácsonyozást idén is tartunk.”

 

15-ös kiscsoport: Szőlőtő

15

„Én vagyok a szőlőtő, ti pedig a szőlővesszők. Aki bennem marad és én őbenne, az bő termést hoz.” Jn 15,5

 

16-os kiscsoport: Angyali Kar

16

„A 16-os kiscsoport (Angyali kar) a Szentírásból kapta a nevét: “Bizony, bizony, mondom nektek: látni fogjátok, hogy megnyílik az ég, és Isten angyalai fel-alá szállnak az Emberfia felett.” Mivel most csütörtökön volt szent Mihály arkangyal napja, ezért ez az alkalom ebből a szempontból is különleges volt számunkra.”

 

18-as kiscsoport: Világ Világossága

18

„A 18-as /világ világossága/ kiscsoport a késői időpontú zh-írás és a külső szemnek talán komolytalannak tűnő magatartás ellenére is igen hasznosnak találta az utóbbi csütörtöki alkalmat.
A nevünk sokat jelent mindannyiunknak, talán nem is szorul sok magyarázatra; Krisztus a világ világossága és nekünk eszközökké kell válnunk, hogy ezt a világosságot minél több embernek közvetítsük.
A különböző kérdésekre igen sokféle választ szedtünk össze, két dolgot emelnék ki. Sokunknak nagy és igen fontos élmény megtapasztalni egy igazi közösség ‘beérését’, formálódását; a felmerülő örömök és nehézségek átélését. Ezzel együtt természetesen van még mit alakítanunk, van még mit hozzáadnunk a kiscsoportunkhoz, hiszen megfogalmazódott bennünk, hogy minden tag lehetne kezdeményezőbb bármilyen jellegű program szervezésében. Hogy ezt tettekre is váltsuk, máris kilátásba helyeztünk néhány konkrét programot kiscsoport-szinten. Ami a nagy közösségre (is) vonatkozik, elhatároztuk, hogy az adventben részt veszünk egy rorate szentmisén, ahol szolgálatot is vállalunk ministrálás, illetve felolvasás formájában”

Lili&Eszter

Csücsop